Mire jó a légpórus vakolat?

A higroszkópos vízfelvétel a falazatba felszívódó víz a talajból oldott sókat visz magával. Ezek a sók a párolgási felületen, illetve attól a falazat belseje felé kikristályosodnak, lerakódnak. Ezek a sók képesek a levegő páratartalmából nedvességet felvenni és felhalmozni a falazatban, akkor is, ha esetleg a talaj felől történő nedvesség utánpótlást a felújítás során sikerült tökéletesen meggátolni. A sókkal szemben a védelmet az úgynevezett légpórus vakolatok (szárító vakolatok) adják.

Légpórus vakolatok típusai:

1.

 Makrokapilláris légpórus vakolatok

A makrokapilláris légpórus vakolatok működési elve, hogy csak nagy átmérőjű kapillárisokat tartalmaz, így a falban lévő nedvességet nem vezeti ki a felszínre, hanem már a belsejében elpárolog, nagy átmérőjű pórusokból pára formájában távozik. Mint tudjuk a sók csak oldott állapotban tudnak a falban mozogni, ezért nem jutnak tovább a kipárolgási zónánál, kb. a vakolat első harmadában maradnak. A száraz és sótól mentes felület mindaddig megmarad, amíg a víz elpárolgási zónája a vakolat mélyebb rétegében van. Az oldott sók a vízelpárolgásával a pórusokban előbb-utóbb kikristályosodnak, és ezzel idővel egyre csökken a vakolatban az a terület, ahol a víz elpárolog mielőtt kijutna a felszínre (kipárolgási zóna csökkenése). Ezért a légpórus vakolatoknak ez a típusa nem jelent örökös védelmet.

2.

Mikrokapilláris légpórus vakolatok

A mikrokapilláris légpórus vakolatoknál a kapillárisok olyan kis átmérővel rendelkeznek, hogy a víz a vakolatba még nyomáson sem tud behatolni. Nagyon magas a páraelszívó képessége, ezért gyorsan eltávolítja a maradványvizet a falból. A levegő páratartalmát nem veszi fel, így a falban kiszáradt sók ott maradnak a helyükön szárazon, ártalmatlan formában. Gyorsítja az egymást követő munkafázisokat, hiszen elkészülte után, akár egy héttel lehet a falat glettelni, meszelni. Kifejezetten cementhabarcs (meszet nem tartalmaz), ezért végtelen ideig képes a falat megvédeni. A Dual-Szig Kft. szakmailag mindenképpen ennek a típusnak az alkalmazását javasolja és használja légpórus vakolat kivitelezési munkáinál (Vip-Rex UNI).

További munkafolyamatok légpórus vakolat készítése során

Bármelyik légpórus vakolat alkalmazásánál figyelembe kell venni, hogy a falazatba beépítendő szerkezetek (pl. dugalj) gipszes rögzítését mellőzni kell. Ideiglenes, illetve végleges rögzítésekhez használjunk dübelt, vagy gyorskötő cementhabarcsot. Az elkészült felületet magas páraáteresztő képességű glettel (Baumit klímaglett) gletteljük. Minden következő munkafolyamat előtt (+ glettréteg, festés) a pórusvégződéseket nyissuk meg, tegyük szabaddá azokat. Ezt finomszemcsés csiszolópapírral érhetjük el. A festés is magas páraáteresztő képességű legyen. Ilyenek az egyszerű mészfestékek, egyéb szilikát alapú festékek (Héra szilikát), műemléki festékek. A légpórus vakolatot tapétázni tilos!

Fontos, hogy a légpórus vakolat szakszerűen legyen elkészítve, hiszen ezen is múlik a felújítás sikere.

Az alábbi videón bemutatjuk a légpórus vakolat készítését:

A falban lévő sók higroszkópos vízfelvétele ábrákon bemutatva:

Vízszigetelés Budapest | Légpórus vakolat készítése Budapest és környékén 1

1. ábra: A talajból kapilláris úton felszívódó talajnedvesség a vakolaton keresztül kipárolog a légtérbe.

Vízszigetelés Budapest | Légpórus vakolat készítése Budapest és környékén 2

2. ábra: A vízszigetelés után a folyamat megfordul. A talajból már nem tud nedvesség feljutni a falba, viszont a falban és a vakolatban felhalmozódott sók (nitritek, nitrátok, szulfidok) a higroszkópikus képességüknek megfelelően ezen túl a levegő páratartalmából veszik fel a vizet. A fal a sóval szennyezett szintig újra felvizesedik.

Vízszigetelés Budapest | Légpórus vakolat készítése Budapest és környékén 3

3. ábra: A vakolat eltávolításának méretezése. A felvizesedett sáv fölött 50 cm-rel magasabban kell eltávolítani a vakolatot.

Vízszigetelés Budapest | Légpórus vakolat készítése Budapest és környékén 4

4. ábra: A megfelelő magasságban tégláig eltávolított vakolat.

Vízszigetelés Budapest | Légpórus vakolat készítése Budapest és környékén 5

5. ábra: A szakszerűen elkészített légpórus vakolat száraz állapotban van, vizet sem a vakolat, sem a fal nem tud már a levegőből felvenni.

Ajánlatkérés

Kérjen árajánlatot, írjon nekünk, amennyiben több információra van szüksége. Az árajánlat kéréshez kérem pontosan töltse ki az űrlap adatait.    Az űrlap elküldése után az árajánlat 24 órán belül elkészül és emailben elküldjük. Hiányos adatok esetén kollégánk telefonon fogja megkeresni Önt.